In september 1927 werd de scheiding uitgesproken en werd de directe voogdij over de kinderen aan hun vader toegewezen. Er ontstond een situatie die een beetje doet denken aan die na het overlijden van Frederieke: jonge kinderen. In 1927 liepen de kinderen in leeftijd uiteen van 7 tot 19 jaar. Het zal dus een zaak van ‘samen rooien’ zijn geweest, die echter niet duurzaam kon zijn. Een nieuwe echtgenote zal erg welkom zijn geweest.
Die werd gevonden en op 16 november 1928 trouwde Sake voor de derde keer en wel met Anna Catharina Wilhelmina Hubertina Keysers die op 4 augustus 1896 werd geboren als dochter van Gerard Keysers en Maria Gertrudis van der Goor. Bij haar huwelijk was ze 32 jaar. Het huwelijk werd gesloten in De Bilt (Utrecht) waar mijn moeder toen werkte. Zij zullen elkaar ongetwijfeld in Venlo, waar mijn vader toen werkte, hebben ontmoet. Kort na het huwelijk zijn zij naar Hoofddorp getrokken waar mijn vader tot depotchef was benoemd. De drie jongste meisjes, Tini, Truus en Tilly gingen mee. De oudere meisjes gingen tot op zekere hoogte zelfstandig verder en woonden onder meer bij familie van Hiltje Rauwerda.
In maart 1930 moet mijn vader erg zijn geschrokken toen hij na zeven dochters ook nog eens een zoon kreeg. Tot meer kinderen is hij nooit bereid geweest: hij zou ze niet meer hebben kunnen zien opgroeien. Hij heeft daarin gelijk gekregen: onze verloving in 1952 heeft hij nog net mee kunnen maken, tien dagen later overleed hij.
Het is moeilijk het huwelijk van mijn ouders op zijn waarde te schatten. Ze waren bepaald wel gelukkig, maar zullen dat in latere jaren geworden zijn. Moet je dan praten over een verstandshuwelijk? Dat gaat ook weer te ver. Voor beiden zal het huwelijk een goede oplossing zijn geweest. Het loste voor vader een kinderprobleem op en voor moeder wellicht het overblijven-probleem. Een vrouw van 32 had in die tijd niet zo erg veel kansen op de huwelijksmarkt.
Ze zijn bijna 24 jaar getrouwd geweest.
In de huwelijksakte lees je dat Anna zonder beroep was. In het register ’tijdelijk inwonend personeel’ van De Bilt lees je dat zij daar een paar maanden heeft gewoond en als dienstbode werkzaam was. Ze kwam uit Duitsland. Is dat Rheinberg net als haar vader? In de huwelijksakte staat immers dat haar vader daar woonachtig was.
Zij kwam dus uit Duitsland in de Bilt op 07-02-1928, huwde daar op 16-11-1928 en werd uitgeschreven op 08-12-1928 naar Stationsweg 30 in Haarlemmermeer. Zij heeft in De Bilt verbleven op het adres Julianalaan 93 bij de familie Stokvis (A.J.W.N.). Op Google Maps te zien is dat een groot huis met een oprijlaan in een bosrijke omgeving.
Albertus Jacobus Wilhelmus Nicolaas Stokvis was in1892 geboren in ‘s-Hertogenbosch. Hij was advocaat en procureur. Hij kwam op 29-04-1925 uit Utrecht en vertrok op 29-10-1929 naar Rijnkade 47 in Arnhem, kennelijk om na te gaan waar hij heen zou verhuizen in Arnhem. Op 14-04-1930 verhuisden zijn huisgenoten naar Marktstraat 5 in Arnhem. In de oorlog is dit helemaal verwoest.
Dus interessant is het bevolkingsregister vanaf haar geboorte tot vertrek naar Duitsland. Maar ook: hoe is zij bij de familie Stokvis terecht gekomen? vanuit Duitsland naar De Bilt.